Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Липса на кандидат за доставка на машини за гласуване, не може да е основание за незаконосъобразност на вота

| обновено на 02.02.17 в 17:14
Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Ако не се яви кандидат за доставка на машини за гласуване на изборите или ако той не успее да покрие условията на обществената поръчка, това не може да бъде основание за незаконосъобразност на вота, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев:

Гласуването с машини е една възможност заедно с бюлетини, още повече, че ако машините не работят в момента, то с хартиената бюлетина се продължава гласуването в избирателната секция. Няма основание да се счита, че ако няма машинно гласуване, няма да бъдат законосъобразно проведени изборите, тъй като необходимо е да бъде предоставена възможността на избирателя да упражни своето право на глас.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова допълни още за доставката на машини за гласуване:
Дали ще бъдат купувани, или наемани, това е решение, което Централната избирателна комисия към този момент не е взела. Няма как Централната избирателна комисия да вземе решение за обявяване на обществена поръчка преди издаване на указа за насрочване на съответния вид избор – и това е и мнение на Върховния административен съд.

Същевременно заместник-председателят на комисията Мария Мусорлиева обясни, че Изборният кодекс по неговия смисъл предвижда машинно гласуване не в предсрочни, а в редовни парламентарни избори и Законът е безпрекословен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна