Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Дъблинският регламент трябва да претърпи дълбока реформа

Снимка: БГНЕС

Според вицепрезидента Илияна Йотова, основни теми на предстоящите парламентарни избори ще бъдат бежанската криза, справянето с бедността и икономическото развитие на страната.
Йотова е обсъдила актуални вътрешнополитически и международни въпроси с Даниел Ороа, председател на Комисията по европейски въпроси в Националното събрание на Франция и с френския посланик у нас Ерик Льобедел

На срещата Йотова е поставила и въпросите за сигурността на Европа, която минава през засилване на граничния контрол по външните граници на ЕС. 
Според вицепрезидента, Дъблинският регламент трябва да претърпи дълбока реформа. Предложените промени от Европейската комисия не облекчават страните - външни граници на Европа, напротив, техните отговорности стават още по големи. 
В Европа няма общи критерии за убежище. Всяка страна има собствени правила, е отбелязала Йотова. Отношенията ни с Турция са от изключително значение. Позицията трябва да бъде общоевропейска и би следвало да се изпълнят всички критерии за либерализиране на визовия режим, е коментирала още вицепрезидента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна