Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще участва в срещата на върха на Г-7 в Италия през май

В телевизионно интервю американският президент заявява готовност за разбирателство с Русия

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко е провел телефонен разговор с американския държавен глава Доналд Тръмп, съобщи ТАСС. Двамата са обсъдили ситуацията в Източна Украйна и неоходимостта от прекратяването на огъня в Донбас. От пресслужбата на украинския президент съобщават, че са обсъдени и въпроси за засилване на икономическото сътрудничество между двете страни. Предстои Порошенко да посети Белия дом.

Американският президент Доналд Тръмп е разговарял по телефона и с италианския премиер Паоло Джентилони. Двамата са обсъдили укрепването на двустранното сътрудничество в областта на сигурността и контратероризма, предаде ДПА.

Тръмп е потвърдил ангажимента на Съединените щати към НАТО и е подчертал необходимостта от съюзниците от Алианса да споделят финансовото бреме на разходите за отбрана, се казва в съобщението на Белия дом. Двамата обсъдили още ситуацията в Либия, мигрантския приток към Европа и предстоящата през май среща на върха на Г 7 в Таормина, Италия, в която Тръмп е приел да участва.

Доналд Тръмп заявява в интервю за телевизия "Фокс нюз", че се отнася с уважение към руския президент Владимир Путин, но това не означава, че двамата ще се разбират добре, предадоха ТАСС и ДПА. Интервюто ще се излъчи по-късно днес, но откъси от него бяха оповестени преди това. Водещият Бил О'Райли пита Тръмп дали изпитва респект към Путин, на което Тръмп отговаря:

Той е лидер на тази страна. Казвам, че е по-добре да се разбираме с Русия, отколкото не. И ако Русия ни помогне в борбата срещу "Ислямска държава" и ислямския тероризъм, която е важна борба, това ще е добро.

На възклицанието на водещия, че Путин е убиец, американският президент отговаря: Има много убийци. И ние имаме много убийци. Какво си мислите? Че нашата страна е толкова невинна?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна