Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекс Тилърсън: Ще търсим сътрудничество с Русия в области от общ интерес

Рекс Тилърсън
Снимка: AP/BTA

В Бон започна срещата на външните министри от страните от Г-20. Акцент в разговорите е първата среща между новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън с руския му колега Сергей Лавров. От Тилърсън се очаква да обясни какви са намеренията във външната и икономическата политика на новия президент Доналд Тръмп.

Тилърсън и Лавров се срещат ден, след като американският президент Доналд Тръмп призова Русия да върне Крим на Украйна. Въпреки това двамата министри предпочетоха да направят опит за сближаване и да не повдигат спорни теми. Преди срещата си с руския външен министър Тилърсън заяви:

Ще търсим сътрудничеството с Русия в области от общ интерес и в полза на американския народ и на нашите съюзници. Ние търсим нов общ език и очакваме Русия да спазва ангажимента си към Минското споразумение и да работи за намаляване на напрежението и насилието в Украйна.

На въпрос към Лавров как Русия коментира настоящия хаос в администрацията на Белия дом, руският външен министър заяви, че Кремъл не желае да се бърка във вътрешните работи на други държави.

Домакин на форума е германският външен министър Зигмар Габриел. Той призова Китай за отваряне към пазарната икономика и за равноправно третиране на чуждестранните фирми, стъпили на китайския пазар. Срещата продължава и утре.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна