Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Реглинг: Еврозоната е по-силна, но е необходимо да се направи повече, за да се затвърдят основните на валутния съюз

Еврозоната се измъкна по-силна от финансовата криза, но все още трябва да се направи повече, за да се затвърдят основите на валутния съюз, заяви в четвъртък Клаус Реглинг, който е управляващ директор на Европейски механизъм за стабилност (ESM).

В момента еврото е на много по-стабилна основа, отколкото преди кризата, а икономиката на еврозоната е по-устойчива, отбеляза Реглинг в своя реч в Мюнхен, цитирана от агенция Market News International.

Той посочи, че за допълнително укрепване на еврозоната е необходима европейска система за гарантиране на влоговете, която да завърши процеса по изграждането на Единния банков съюз, като също така би било полезно ограничаване на фискалния капацитет на еврозоната, стига това да не включва взаимна дългова зависимост.

Клаус Реглинг смята, че бивши проблемни страни като Испания и Ирландия са отбелязали солиден отскок и към момента вече определят темпото на икономически растеж в еврозоната. Според него спасителните програми в еврозоната са сработили, като четири от петте страни - членки, на които беше оказаха финансова помощ, са успели успешно да приключват техните програми за реформи.

Шефът на ESM обаче посочи, че Гърция си остава специален случай. На никое  друго място степента на проблемите не беше толкова голяма, а администрацията толкова слаба, колкото в Гърция. Но Гърция също може да се измъкне от ъгъла и си възвърне доверието на финансовите пазари, докато властите в Атина продължават да изпълнява решително договорените с кредиторите реформи, подчерта той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна