Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Трайно безработните дължат по-високи здравни вноски

До 25-и февруари те трябва да внесат 18,40 лева здравни вноски за януари

| обновено на 17.02.17 в 15:02
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Трайно безработните дължат по-високи здравни вноски, припомнят от Националната агенция за приходите. От началото на годината новият размер на вноските е 18,40 лева месечно. Увеличението се дължи на новия размер на минималния осигурителен доход.


Увеличението е от 1,60 лева и първата по-висока трябва да бъде внесена до 25-и февруари. Това важи за всички, които плащат здравните си вноски сами, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров
Тези хора най-често са трайно безработни, за които е изтекъл периодът на получаване на обезщетение и до края на миналата година те плащаха по 16 лева и 80 стотинки всеки месец.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Росен Бъчваров посочи, че здравни права се губят: При неплащането на четвъртата вноска за последните три години се прекъсват здравноосигурителните права, като обаче възстановяването им засяга един период от време пет години назад.

Ако за първи път изпаднем в ситуация да плащаме сами здравните си вноски, трябва да подадем и декларация, защото без нея отново ще изгубим здравни права, независимо че вноските са платени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени