Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И българите в Кипър прекланят глава пред паметта на Апостола на свободата

Снимка: Бранислава Бобанац

И българите в Кипър днес прекланят глава пред паметта на Апостола на свободата. Възпоменателна церемония е насрочена за 14 часа в кипърската столица Никозия, където нашите сънародници ще отбележат 144-та годишнина от неговата гибел.

Венци и цветя в знак на почит и признателност полагат днес много българи от различни краища на Кипър пред барелефа на Апостола на Свободата Васил Левски пред сградата на посолството на страната ни в Никозия. Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от гибелта на идеолога и организатора на българската национална революция е по инициатива на българското посолство, подкрепена от Съюза на българите в Кипър и българските училища на острова.

За безсмъртието на Левски и неговото място във времето и в днешна България говори посланикът на страната ни в Кипър Христо Георгиев. В този ден на памет и преклонение кратка художествена програма и поетичен рецитал посвещават на националния ни герой малките българчета от четири наши училища на острова.

“Какво е Левски за всеки от нас?” бе главният въпрос и на открия урок по родолюбие, който бе изнесен в събота пред децата от училище “Никола Вапцаров” в Никозия от българския посланик Христо Георгиев. “Левски е вечен, той е част от България, част от всеки от нас”, подчерта пред тях дипломатът ни.

Барелефът на Апостола на свободата в Никозия бе открит през декември 2012 г. и кипърската столица стана четвъртото българско място по света след Париж, Вашингтон и Токио, където има паметник на националния ни герой. Той бе изграден с дарения от българи и кипърци. Най-голямата сума - 5000 евро, бе предоставена от Крис Виоларис, кипърски бизнесмен, който работи в България. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна