Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаварийната ситуация в "Полимери" ще обсъдят областният управител на Варна и вицепремиерът Стефан Янев

Снимка: БГНЕС

Областният управител на Варненска област Тодор Йотов ще се срещне с вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев в София, за да го запознае с предаварийната ситуация на територията на девненски завод „Полимери”, където се съхраняват над 2600 тона от опасния химикал трихлоретан. В едната от двете цистерни има пробойна, от която изтича вода, която е проникнала в цистерната от снеговалежите.

След извършен оглед от специална експертна комисия е решено да се предприемат мерки за обезопасяване на химикала, посочи областният управител Тодор Йотов:

Ще залеем с битум цялата обваловъчна площадка, където се намират двете цистерни, с цел да не проникне повече вода или трихлоретан, ако, не дай Боже, се разлее - да проникне надолу в земята и да замърси водите. На второ място, ще залепим с полиестер - това е стъклотъкан - пробойната и няма да допуснем повече изтичане на каквато и да е фракция от пробойната на компрометираната цистерна. На трето място, ще установим каква е дебелината на резервоарите и на двата резервоара и ще установим дали здравият резервоар може да поеме достатъчно обема, който се намира в компрометирания резервоар. 

В понеделник ще бъде взето решение дали и кога да бъде обявено частично бедствено положение в района.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна