Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 25 февруари: Капоти

Труман Капоти
Снимка: Roger Higgins
В навечерието на връчването на Оскарите и по повод „българската следа“ в тях – анимационната лента на Тео Ушев по разказ на Георги Господинов, за пореден път констатираме колко наградени филми през годините са по литературни произведения. А филмите ЗА писатели? Имаме такива посветени на короновани особи – Мария Антоанета, революционери – Че Гевара, композитори – Моцарт, ексцентрици – Хауърд Хюз, художници – Джаксън Полък, мафиози – Бъгси Сийгъл… Помним само една лента, посветена на писател и това е „Капоти“. С Оскар за маниашкото изпълнение на Филип Сиймур Хофман в главната роля. Неинтересни ли са животите на писателите? Ще видим. Думата на деня е Капоти.
Найден Тодоров – новият директор на Софийската филхармония, е гост в студиото. Разговаряме за финансирането на националните културни институти и приоритетите на неговото управление.
Оскаровата мегапродукция, наречена „25 февруари“ продължава в Бележки върху календара. Във второстепенните роли проблясват Хитлер, Хрушчов и Ким Ир Сен, сценарият е дело на симптоматичният за българската политика Карл Май, а костюмите са дело на бащата на импресионизма Пиер-Огюст Реноар. В саундтрака се включват Гершуин, Менделсон, Телеман и Леонкавало.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна