Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Отказът на Белия дом да допусне журналисти от големи американски медии до пресконференцията на говорителя на президента Доналд Тръмп е авторитарно действие и е нужен незабавен отговор. Това пише вестник "Гардиън" и коментира, че тези, които са смятали, че президентският пост ще промени Тръмп са били прави. Той го е направил по-лош. С отказания достъп на медии като "Ню Йорк Таймс"и "Си Ен Ен"до брифинга на Белия дом вчера, президентът обяви война на Първата поправка на американската конституция, с която е защитена и свободата на пресата, допълва още "Гардиън".

В последния момент на кинематографа Калед Катиб не му е било позволено да пътува и да присъства на церемонията по връчването на престижните кино награди "Оскар". По данни на британския "Телеграф", 21-годишният сириец е резервирал полет на турски авиолинии до Лос Анджелис, но на летището му е било съобщено, че срещу него има "уронваща информация" и той не е могъл да се качи на самолета.

По-малко от 18 месеца, след като в Китай отпадна спорната политика за едно дете, властите в Пекин търсят начини да стимулират раждаемостта и да се справят с демографски спад. Това пише британският "Файненшъл таймс". Сред предложенията са субсидии за отглеждане на деца, отпуск по майчинство или бащинство, както и допълнителни дни отпуск за работещите родители, които трябва да се грижат за болни деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна