Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирни Заговезни е

| обновено на 26.02.17 в 19:57
Снимка: архив

Днес е Прощалната неделя или празник на всеобщото опрощение, според църковния календар. Във всички църкви в страната се отслужва литургия, посветена на опрощението. 

Вечерта всеки човек иска прошка от другите, за да може да започне поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение. 

Да простиш и да ти бъде простено е начинът, по който се сближаваме, подчертава естонският протойерей Александър Шмеман, смятан за един от най-значимите православни богослови. 

Защото с това примирение, ние тръгваме в пътя. Ако това не е факт, ние себе си не уважаваме и няма как да търсим мир в душите си. Мирът идва с изчистването на греховността, с покаянието, с разбирането. Постът е преимуществено въздържане от всякакво зло, обясни за смисъла на прошката преди началото на поста Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.


СнимкаПосетителите на Троянския манастир през деня могат сами да изработят икони и християнски символи в работилницата на светата обител. 

Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, където хората отбелязват празника както според църковната, така и според фолклорната традиция поясни:
Повече хора да помислят по тази тема високобогословска, отговорна и задължителна преди Великия пост. Да простим и да поискаме прошка от всички наши събратя, независимо, дали сме ги обидили, независимо, дали с нещо сме съгрешили пред тях. Възприемането на този празник със запалването на огъня, ние ще го направим като един символ на това духовно прочистване, което трябва да стане в нашите души в идващите дни на Великия пост.

Този, който има в сърцето си любов към Бога и ближния, е призван да има и опрощение. Опрощение към всички, които по някакъв начин са ни обидили, засегнали, навредили. Да се даде прошка на тях и да се поиска от всички останали прошка,  допълни игуменът на Троянския манастир в обяснение защо се иска и се дава прошка. 

СнимкаВ обредния календар денят се нарича Сирни Заговезни. Празникът винаги е седем седмици преди Възкресение Христово и всяка година е на различна дата. 

Преди да започне най-дългият и най-строг пост, Великденският, през този ден за последно се ядат  млечни и яйчени продукти. 

На този ден предците ни са изстрелвали дървени стрели и са прескачали огън, гонели са злите сили с кукерски маски и шествия, като през деня в редица населени места традицията ще бъде спазена и днес. 

СнимкаВ град Троян празникът Сирни Заговезни ще бъде отбелязан с маскарада "Ялова сватба" и въртене на характерните да този край уруглювици. Кметът на града  Донка Михайлова ще посрещне сватбарите с баница и вино в кабинета си, а следобед участниците в маскарада ще дефилират от площад "Възраждане“ до поляната край блок "Къпинчо“, където ще бъде запален традиционния огън. 

Организаторите от НЧ "Наука 1870“ са предвидили и конкурси за най-оригинални костюми и кукерски маски, както и много забавни игри като амкане на халва, въртене на уруглювици, прескачане на огън, дърпане на въже, скачане с чувал. Осигурен е и курбан за здраве, а за доброто настроение ще се грижи народният певец Георги Гоцев


СнимкаПо повод празника Ямбол ще е домакин на Международният маскараден фестивал "Кукерландия".

В Смолянска област пък е провежда обичаят "Пустове“, като в квартал "Райково" за 26-и пореден път на площада пред местното читалище ще бъде запален ритуалният огън "Орада". В огъня, който е символ на светлината, новия живот и пречистването,  символично ще бъде изгорено "злото“ чучело,  след което празникът ще завърши с голямо хоро.

В Малко Търново ще бъдат представени традиционни за района обреди като бял кукер, заораване и "пали-кош".


СнимкаС празник на маската, маскарадния и сценичния костюм ще отбележат Сирни Заговезни в
ТетевенУчастниците в карнавала ще дефилират на централния площад в града, където деца, ученици, самодейци и групи за автентичен фолклор ще покажат своите костюми, маски и сценки. И там ще бъде запален и традиционния за Сирни Заговезни огън, около който ще се извива българско хоро. Програмата ще завърши с огненото шоу - "ОТ ПЛАМЪК - СЛЪНЦЕ".

Хвърляне на запалени дървени стрелички организират за Сирни Заговезни в селата край Димитровград. Традиционен кукерски празник ще има и в свиленградското село Мезек, а в силистренското село Айдемир ще се проведе фестивал на кукерите и маските. 

СнимкаОбщина Костенец и читалището организират Национален кукерски събор "Поклади", чийто програмата включва парад и дефиле на участващите кукерски групи и състави и игри около огъня на Сирни Заговезни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна