Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ очаква от президента Радев да бъде гарант в диалога с бизнеса за доходите

Снимка: БГНЕС


КНСБ очаква от президента Румен Радев да стане гарант за възстановяването на диалога между синдикатите и бизнеса по темата доходи. Това обяви след среща на "Дондуков" 2, президентът на синдиката Пламен Димитров.

Общи действия срещу предстоящата промяна на евродирективата за парниковите газове поискаха от държавния глава синдикалистите. Приемането на документа ще има негативен ефект върху енергетиката и въгледобива, обяви Димитров:

Въздействието на всички институции, в това число и върху евродепутатите, трябва да бъде национален приоритет на всички нас, за да можем да постигнем общо действие заедно с някои други държави, които имат същия интерес - Полша, Латвия, Германия - в някаква степен, наистина да се отхвърли в Европарламента този много важен документ, който би съборил българската електроенергетика и би повлиял върху 33 хиляди пряко заети в нея, техните семейства и свързани производства.

През април ЕК ще поправя евродирективата за парниковите газове като следствие от Парижката климатична конференция на високо ниво, но товаощетява българската държавна енергетика и тецовете от маришкия басейн, обясни Димитров:

Има очакване държавният глава да стане гарант за възстановяването на нормалния диалог между бизнес и синдикати по темата доходи, както и да работи активно  за утвърждаване на конституционното право на сдружаване на работещите, което, според КНСБ, не е факт към момента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна