Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-голям интерес към образователните концерти на БНР

| обновено на 02.03.17 в 14:33
Снимка: Архив


На 23-и и 24-и февруари Музикална къща на БНР отвори врати, за да покаже на децата вълшебния свят на музиката. Образователната програма този месец ги срещна с красотата на руската класика и с тайните на човешкия глас.

Няма нищо по-зареждащо от цял поток блеснали детски погледи, изпълнени с любопитство и откривателски дух! Децата, които идват на специалните концерти в БНР, винаги са стриктно подготвени предварително. Това обикновено става в часове в училище или в детската градина. Но все по-често интерес има и сред семействата, които следят образователните програми в София, представящи класическа музика за деца. Така на 23-и февруари се срещнах с 4-годишния Саша и неговата майка Евгения, които нетърпеливо чакаха да видят и чуят какво ще им разкажат Петър Македонски за неговия тромпет и Калоян Горчев – за тромбона си. Заедно с водещата Десислава Маркова, музикантите успяха да запалят интереса на децата и да ги накарат да участват активно в събитието – да питат, да слушат, да отговарят на загадки. И излизайки от Първо студио да знаят, например, кой е по-бързият и по-силният инструмент, кой може да свири глисандо и как тромпет и цугтромбон звучат в дует.

След Петър Македонски и Калоян Горчев децата чуха и целия СО на БНР, а диригентът от Германия Радослав Шулц, който всъщност е роден в Полша, ги посрещна с думите „Добре дошли, мили деца. Ще ви изсвирим част от Симфония №2 на Сергей Рахманинов“, при това той каза това на чист български. И тогава публиката от едно столично частно училище и от една детска градина, се умълча и се заслуша в красивата руска класика.

На следващия ден БНР също отвори гостоприемно врати за детска аудитория, но този път срещата беше на тема „Съчетанието на човешките гласове”. Смесеният хор на Радиото изнесе първия си концерт, специално предназначен за деца. Диригентката на хора Любомира Александрова запозна малчуганите с най-интересните инструменти - гласовете,  какви са техните  възможности, какви техники се използват в хоровото пеене. Децата разбраха как някои от големите певци са започнали да пеят още като малки -  в Детския хор на БНР, а после  любовта към музиката се е превърнала в тяхна професия.

Вече е известна датата на следващия образователен концерт в БНР – 9-и март. Красотата на цигулката ще представи младата и красива Лия Петрова, носителка на престижни награди от конкурси и с многообещаваща кариера. Ранните записвания на желаещите да присъстват на образователните концерти в БНР са препоръчителни, затова търсете информация в сайта bnr.bg или на телефон 02 9336 258.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!