Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранните студенти у нас избират медицина и компютърни науки

Снимка: БГНЕС

Медицинските специалности и компютърните науки продължават да са най-желаните сред гражданите на Балканите, Молдова и Украйна, които искат да следват в България. Това стана ясно по време на информационната кампания за прием в държавните ни висши училища, която обхвана шест държави. Три групи от експерти разясняваха реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в университетите, в Молдова и Украйна, Македония, Албания и Косово, както и за българите в Сърбия. В кампанията се включиха експерти от МОН, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, както и на самите висши училища.

През 2016 г. Министерският съвет увеличи на 1000 души бройката за българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища в нашата страна. Това число се запазва за предстоящата академична година. Отделно от това страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 бройки за докторанти от всички посочени държави, както и 120 месеца за специализация.

Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница, Министерството на образованието и науката всяка година осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски от средни училища в райони с компактно българско население в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна