Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка за обявяване на стачни действия в „Мини Марица изток“ започват синдикатите

Снимка: Венелина Попова

Синдикатите в "Мини Марица изток" са започнали подписка за обявяване на стачни действия, съобщи за "Хоризонт" лидерът на КНСБ във въгледобивното дружество  Дамян Косев. 

Подписката е с три искания - увеличаване на цената на въглищата, пълно изплащане на просрочените около 100 милиона лева задължения от страна на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ и увеличаване на фонд „Работна заплата“, посочи Дамян Косев, като допълни: Подписката, която събираме си тече по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.  

Досега вече са събрани около 50 на сто от необходимите по закон подписи. От синдикатите настояват и за среща със служебният министър на енергетиката. Ако бъдат приети най-добрите практики в ЕС, свързани с вредните емисии, отделяни от дейността на въглищните централи, има пряка опасност от затваряне на мощности, а това застрашава пряко и работните места на миньорите. Валентин Вълчев, председател на Миньорската федерация към КНСБ, очерта и друг проблем, като заяви:  

Емисиите на двете американски централи се поемат от българската държава, респективно от НЕК, докато ТЕЦ „Марица изток 2“ сама си плаща емисиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна