Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб старт за индустриалното производство на Великобритания при намаляващ търговски дефицит

Индустриалното производство във Великобритания се понижи през януари за пръв път от три месеца насам, но в същото време британският износ на стоки достигна рекорден връх в началото на годината благодарение на слабата местна валута, показват данни на официалната статистика ONS.

Британското индустриално производство се понижи през януари с 0,4% месечен база след растеж с 0,9% в края на миналата година, като това представлява първо негово влошаване от октомври 2016-а година насам. На годишна база индустриалното производство на Острова нарасна с 3,2% при прогноза за повишение с 3,3%, след като месец по-рано се повиши с цели 4,3 на сто.

В същото време промишленото производство се сви с 0,9% спрямо декември, когато нарасна с 2,2% при очаквания за понижение с 0,6%, като на годишна база растежът на промишленото производство в Обединеното кралство се забави през януари до 2,7% от 4,2% месец по-рано при прогноза за повишение с 3 на сто.

Влошаване в началото на годината бележи и строителството, понижавайки се с 0,4% спрямо декември, когато нарасна с 1,8%, но на годишна база се повиши с 2,0% след растеж с 2,6% в края на 2016-а година.

Въпреки слабите данни индустриалното производство във Великобритания се повиши на осреднена база с 1,9% през трите месеца до края на януари, а промишленото производство - с 2,1 на сто.

Британската статистика представи и данни, показващи нарастване на британския износ в началото на настоящата година за шести пореден месец, което допринася за свиване на търговския дефицит на Острова.

Дефицитът при търговията със стоки се понижи през януари до 10,833 млрд. паунда от дефицит за 10,915 млрд. паунда през декември при очаквания за по-голям дефицит в размер на около 11,1 млрд. британски лири.

Свиването на дефицита при търговията със стоки се дължи на добро повишение на британския износ с 1,6% до рекордните 28,473 млрд. паунда, докато вносът нарасна с 0,9% до 39,306 млрд. паунда.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се сви през януари до 1,966 млрд. паунда от 2,026 млрд. паунда месец по-рано благодарение отново на повишение на общия износ с 0,8% до 49,404 млрд. паунда при нарастване на вноса с 0,6% до 51,370 млрд. британски лири.

Дефицитът за последните три месеца на 2016-а година претърпя рязка ревизия до "едва" 5,033 млрд. паунда спрямо предходна оценка на ONS за дефицит в размер на 8,579 млрд. паунда и далеч под дефицит за цели 13,736 млрд. британски лири, регистриран през третото тримесечие на миналата година. Това рязко подобряване на търговските данни може да окаже позитивно влияние върху окончателната оценка на ONS за растежа на британската икономика през последното тримесечие на 2016-а година. Според предходната оценка на британската статистика БВП на страната нарасна в края на миналата година с 0,7% на тримесечна база, като нетната търговия добави 1,3 пункта към този здрав икономически растеж.

Днешните данни може би са сигнал, че нашият износ става по-конкурентен, но все още няма съществена промяна в поведението на вноса, посочи правителствената статистика.

С оглед на предстоящото в края на март официално начало на преговорния процес за "Брекзит" бъдещите данни за търговския баланс ще бъдат следени много внимателно като мерило за успеха на властите в Лондон относно новите икономически отношения както със страните от ЕС, така и с тези извън Стария континент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна