Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей и Никола Стърджън ще произнесат речи на конференциите на своите партии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей, която се готви да задейства процедурата за Брекзит, ще произнесе реч на конференция на управляващата партия в страната. В същото време първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще участва в конгрес на своята партия, която иска нов референдум за независимост от Великобритания именно заради Брекзит.

По ирония на съдбата в един и същи ден, но на повече от 600 километра разстояние, са планирани конференции на управляващата във Великобритания Консервативна партия и Шотландската национална партия. В Кардиф очакват премиера Тереза Мей, след победата в парламента, където депутатите гласуваха проектозакона за Брекзит. Тя ще държи реч на традиционната пролетна конференция пред уелските консерватори. Далеч на север в град Абърдийн пък е пролетната конференция на Шотландската национална партия, където лидерът Никола Стърджън има какво да каже преди местните избори през май. Каквито и да са били обаче предварителните сценарии за тези конференции, несъмнено ще бъде повдигнат въпросът за независимоста на Шотландия.

Вчера Тереза Мей на практика отказа да даде право на Шотланидия да проведе втори референдум за независимост преди края на преговорите за Брекзит. Никола Стърджън заяви обаче, че шотланският парламент е този, който може да решава бъдещето на шотландците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна