Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция осъди германските власти, че са дали разрешение за провеждането на кюрдска демонстрация

Снимка: БТА / Снимка: БТА

Турското външно министерство осъди германските власти за това, че са дали разрешение за провеждането на кюрдска демонстрация  в подкрепа на организацията ПКК вчера във Франкфурт. В специално изявление, публикувано от Анадалоската агенция, министерството определя случая като провокиращ размисли и като проява на неискрено отношение в борбата с тероризма.
Прес-секретарят на президентството Ибрахим Калън в официално изявление каза, че не е възможно да се обясни защо германските власти твърдят, че срещите на турски официални представители с техни сънародници са опасни, но третират терористи като легитимни актьори . 
 
Във Франкфурт близо 10 000 кюрди и техни симпатизанти се събраха, за да протестират срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган и предстоящия идния месец референдум, на който той може да получи огромни правомощия .
Демонстрантите наричаха Ердоган "терорист" и поискаха свобода за излежаващия доживотна присъда Абдуллах Йоджалан, който години наред ръководеше Кюрдската работническа партия , обявена за терористична организация. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна