Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган с нова, лична атака срещу Меркел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган стартира язвителна лична атака срещу германския канцлер Ангела Меркел, обвинявайки я в прилагането на нацистки мерки за засилване на напрежението между Анкара и Берлин. В момента ти използваш нацистки мерки, обърна се той към нея в телевизионно изявление, цитиран от Франс прес.

Поводът за поредното избухване на Ердоган е митинг на забранената Кюрдска работническа партия ПКК във Франкфурт вчера. На него протестираха около 9 хиляди кюрди срещу Ердоган и срещу предстоящия през април референдум в Турция за увеличаване на правомощията на президента. Мнозина демонстранти развяваха флагове с лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.

Междувременно изказвания на Ердоган по случая с арестувания в Турция германски журналист Дениз Юджел предполагат, спорът между Берлин и Анкара да се задълбочи. Турският президент нарече арестувания кореспондент на в-к "Ди Велт" терорист и шпионин, и заяви: Слава Богу, че го хванахме. Бъдещето на журналисти е в ръцете на независимия турски съд, каза още Ердоган.

Германия настоява за незабавното освобождаване на Юджел. Външният министър Зигмар Габриел попита риторично: Наистина ли е независим турският съд, след като президентът Ердоган знае предварително, че арестуванишят е терорист и шпионин?"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна