Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и Германия подготвят нов пакт за защита, след като Мей задейства процедурата по Брекзит

Великобритания и Германия ще подпишат нов пакт за защита, след като Тереза Мей задейства процедурата по Брекзит, потвърдиха министерствата на отбраната и на двете страни.

Новината потвърждава намеренията на британския премиер Тереза Мей да играе съществена роля в сигурността на Европа след Брекзит. Тереза Мей се опитва да даде гаранции на европейските лидери, че Великобритания ще продължава да сътрудничи в обучението на военен персонал, защитата срещу кибер нападенията и морските патрули. От британското министерство заявиха, че работят с Германия за излизане със съвместна декларация за бъдещото сътрудничество в областта на отбраната.

Днес „Файненшъл таймс“ цитира германското министерство на отбраната, че работи с Лондон по общи военни проекти. В изявлението на министертвото се казва, че независимо от последиците от Брекзит, Великобритания остава сериозен партньор и съюзник в НАТО и че напълно се запазват двустранните отношения.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън вече разговаря с редица негови колеги от страни от ЕС за бъдещите отношения. В събота Великобритания разположи контингент в Естония, като част от мисията на НАТО за възпиране на евентуална агресия от страна на Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна