Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият парламент да приеме приоритетно нови мерки за детско правосъдие, настояха юристи

Снимка: БГНЕС
Новият парламент да обсъди и приеме приоритетно нови правила за детско правосъдие. Това настояха участници в дискусията, организирана от гражданската инициатива "Юридически барометър".
 
Законът за противообществените прояви на малолетните е отпреди 65 години и затова инициативата отчита нуждата от нови мерки. Нов закон има, но според бившия заместник правосъден министър Вергиния Мичева не е влязъл в парламента, защото не е имало съгласие със социалното министерство да поемат децата. А Министерството на образованието не се съгласило специалните институции да са към тях.

Новият закон предвижда извършилото общественоопасно действие дете под 14 години да не се наказва, а да се води в риск. Съдията пък ще определя възпитателните мерки и ще упражнява надзор как се справя детето. На дискусията бяха споделени и мнения, че в закона няма достатъчно за отговорността на родителите.

От Национална мрежа за децата посочиха, че подкрепят предлаганите промени. По техни данни около 180 деца са останали в специализирани институции. Статистиката отчита падане на възрастта на децата с противообществени прояви. За 2015-а те са около 5300. Осъдени са 1231.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна