Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите фермери пред МЗХ пренесоха протеста си пред сградата на президентството


След като не успяха да се срещнат със земеделския министър, фермерите пренесоха протеста си пред сградата на президентството. 

Според тях възможностите за диалог със служебния министър са изчерпани и те ще отправят исканията си към президента Румен Радев, назначил служебното правителство. 

Протестиращите пред президентството земеделски производители отказаха да излъчат свои представители, които да разговарят с главния секретар на президента Радев. 

Така след несъстоялата се среща в президентството фермерите отново се упътиха и в момента вървят към Министерството на земеделието с намерение до 17.30 часа, когато чиновниците излизат от работа, те да не допуснат никой да не излезе от сградата.

Около 15 часа те отново се отправиха към сградата на земеделското министерство с решение, ако не получат субсидиите си, в петък да блокират с тежка техника главен път Е-79. 

По-рано днес протестиращите пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) фермери направиха неуспешен опит силово да влязат в сградата.

След като повече от час и половина фермерите очакваха министъра на земеделието да излезе и да се срещне с тях, част от животновъдите щурмуваха служебния вход на Министерството и влязоха във физически конфликт с охраняващите полицаи. Преди това фермерите неколкократно отказаха да излъчат работна група, която да влезе на преговори в Министерството. Около 13 часа те направиха клада пред Министерството, в която запалиха стари пчелни кошери и оборска тор, донесена специално за целта.

По информация на организаторите на протеста още два автобуса с фермери пътуват, за да подкрепят колегите си.

Единствените им искания са моментална отмяна на заповедта, с която се спира приема на мерките за биоземеделие и изплащане на дължимите субсидии. 

Горещи теми

Войната в Украйна