Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насърчаване на инвестициите в транспорта ще обсъждат на конференция представители на ЕК, институциите и бизнесът

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията организират регионална конференция за насърчаване на инвестициите в транспортния сектор с участието на европейския комисар по транспорта Виолета Булц.

В обсъжданията ще участват представители на Комисията, български институции, публичният сектор и бизнесът. Ще бъде представена и публикуваната от Евромкомисията на 8 февруари покана за предложения, чрез която се предоставят 1 милиард евро като допълнение към частни инициативи, насочени към ключови транспортни проекти. Целта е тези 1 милиард евро да бъдат обединени с други финансови източници, за да се стимулират частните инвестиции в проекти от обществен интерес.

За предаването "Преди всички" по Хоризонт Димитър Савов – директор на Дирекция "Национална транспортна политика" в Министерството на транспорта, обясни, че най-актуалната инициатива на ЕК в усилията и за въвличане на частния сектор е комбинирането на инструмента "Свързана Европа" и Плана "Юнкер" – т.е. на безвъзмездно финансиране и кредити от международни финансови институции и финансиране от частния сектор. Страната ни има опит с публично-частното партньорство, отчете той и допълни:

Надяваме се, че вече тези нови инструменти на ЕК, които искат големи съвместни усилия на тази комисия, международните финансови институции и частния сектор, да бъдат намерени най-ефективните нови схеми за финансиране, а за България е необходимо да съчетаем нашите усилия – на държавата, бизнеса и неправителствения сектор, за да можем да подготвим качествени проекти, които да са продиктувани от нуждите в сектора.

В откриването на форума ще ще вземе участие и премиерът Огнян Герджиков.  


Интервюто на Веселина Миланова с Димитър Савов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна