Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган критикува натиска спрямо българските турци преди изборите

Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува натиска, който е оказван на живеещите в България турци преди изборите, съобщава Ройтерс.

Турският президент обвини страната ни за екстрадирането на турски граждани в навечерието на парламентарните избори в неделя. По този начин България изостря отношенията със съседката си, цитира агенцията Ердоган.

Обръщам се към България, към нашите братя там, създаването на напрежение наистина ни разстройва, заявил президентът по време на конференция в Анкара. От една страна говорите за демокрация, а от друга страна оказвате натиск върху турски граждани. Това е неприемливо. Говорите за спазване на права в ЕС, а правите точно обратното, обърна се Ердоган към София.

България изгони общо пет турски граждани заради дейността им, която застрашава националната ни сигурност. Преди това се появиха съобщения за открита агитация на турски представители за една от партиите в България, които се явяват на парламентарните избори.

Междувременно стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България в началото на април, за да се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС. Президентът Румен Радев е запознал Туск с възникналото напрежение в двустранните отношения с Турция заради намесата в изборния процес и вътрешните работи на страната ни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна