Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Булц: Увеличаването на инвестициите в транспорта е от съществено значение

Европейският комисар по транспорта Виолета Булц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки ден по пътищата в Европа умират 70 души, а възстановяването на пострадалите при тежките пътни инциденти за една година струва почти 4 пъти повече от транспортния бюджет на Евопейския съюз за 4 години. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Виолета Булц в София  на регионална конференция за инвестиционните възможности в транспортния сектор. 

Увеличаването на инвестициите в транспорта е от съществено значение за подобряване на конкурентноспособността и за стимулиране на икономическото възстановяване в Европа, обясни Булц:
МВФ оценява, че 1% увеличение при инвестициите в конвенционалната инфраструктура, каквито са транспортът и енергетиката, ще доведе до увеличение на БВП от 1,5 на сто. Ако инвестициите са ефективни, това може да доведе до растеж от 2,5%.

Европейският комисар по транспорта  посочи още, че публичните безвъзмездни средства на ЕС няма да са достатъчни за реализиране на общата визия за безпрепятствена мобилност. С плана на Комисията за инвестиции за Европа се предлагат иновативни решения, като съчетаването на средства с цел мобилизиране на допълнително частно финансиране.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна