Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири са вече жертвите на терористичния акт в Лондон

| обновено на 24.03.17 в 18:59

75-годишният Лесли Роудс стана четвъртата жертва на терористичния атентат в Лондон. Той почина снощи в болница от получените тежки травми на моста Уестминстър.

В същото време британската полиция призова за повече информация за проследяване на евентуални съучастници на Халид Масуд, извършил нападението в Лондон в сряда. Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули призова всички, които разролагат с някаква информация за нападателя да се обадят и да помогнат на разследването. Той отбеляза, че полицията се опитва да установи дали Халид Масуд е действал напълно сам, вдъхновен от терористична пропаганда, или е бил насърчаван, подкрепян и направляван от други хора.

Полицията е извършила още два ареста, така те стават общо 10. Един от арестуваните обаче по-късно е бил пуснат под гаранция. Претърсени са 16 адреса, продължава претърсването на други пет. Иззети са 2 700 отделни вещи, за които се смята, че са свързани с нападателя, включотелно много компютърни данни.

Доминик Грийв, който е председател на парламентарната комисия за разузнаване и сигурност, заяви, че няма сведения за каквато и да било информация, която би помогнала да бъде възпрян Халид Масуд, преди той да се насочи с колата си по моста. Той допълни, че за последните 18 месеца са били предотвратени 12 заговора за терористични нападения и че е чудо, че нещо подобно не се е случило по-рано във Великобритания.

Междувременно стана известно че румънската гражданка Андреа Кристеа, която падна от моста, ударена от колата на нападателя, е в стабилно състояние в болницата след мозъчна операция. Други двама от ранените обаче са в кричинто състояние, а един е с опасност за живота. Четирима души станаха жертви на нападението: полицаят Кийт Палмър, 43-годишната британка Айша Фрейд, 75-годишният Лесли Роудс от южен Лондон и 54-годишният американски турист Кърт Кокран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна