Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 25 март: Еко

БНР Новини
Умберто Еко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отбелязваме една година от загубата на Умберто Еко - университетският преподавател, литературният критик, философът, семиотикът, писателят, приятелят... Думата на деня е Еко. Литературната кариера на най-известния и продаван по света италиански автор всъщност започва с детските му мечти, когато, разколебан между примамливата идея да стане продавач на билети с лъскава кожена чанта или генерал (наложеният от фашизма модел на култ към военщината работел успешно), се опитал да пише приключенски романи. Спазвал следната процедура: взимал една тетрадка, оформял титулната страница, избирал заглавие в духа на Емилио Салгари - нещо като „Призрачният платноход” - и рисувал по една илюстрация на всеки десет страници, която трябвало да му помага да композира историята. Нито една от тези истории не била довършена…

Гост в студиото е поетът и журналист Манол Глишев, поводът -  Денят на четенето на Толкин. Изпълняваме съвестно ритуала, изчитайки откъси от „Властелинът на пръстените”.

Първата пресконференция „В леглото за мир” на Джон Ленън и Йоко Оно, изключването на Пърси Биш Шели от Оксфорд и конфискуването на отпечатаните в Лондон екземпляри от поемата „Вой” на Алън Гинсбърг от митниците на САЩ са част от Бележките върху календара с дата 25 март. Почитаме и една забележителна жена - Св. Катерина от Сиена - Доктор на църквата, мистик и… политик. А също патрон на професиите, свързани с комуникацията.

Музиката: „Ню Радикълс”, Джон Уилямс и, разбира се, още един Джон - Ленън.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна