Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довечера настъпва Часът на Земята

Инициативата "Часът на земята" ще се проведе за 11-та поредна година. 96 български града се включват в инициативата. Екипът на организацията WWF България призовава отново всички да проявят съпричастност към мерките за намаляване на вредното човешко въздействие върху климата. Можете да участвате като загасите светлините тази вечер в 20.30 часа. Инициативата "Часът на Земята" се отбелязва за десета поредна годината. Началото е поставено през 2007-ма в Сидни.

Призивът е "Загаси светлините. Отвори очи за планетата". Георги Стефанов, ръководител на отдел "Климати и зелена икономика" в организацията WWF коментира, че всеки може да помогне за намаляване на вредното човешко въздействие върху климата и да ограничи употребата на опаковки. Българският зимен туризъм със сигурност вече страда и ще страда все повече от скъсяването на зимния туристически сезон. По същия начин силно засегнато е и земеделието. През последните години видяхме, че се редуват цикли на наводнения, които след това са последвани от цикли на дълги суши.

Плевен също се присъединява към световната инициатива “Часът на Земята“. За един час ще угаснат светлините на Панорамата "Плевенска епопея 1877 г." В знак на съпричастност от 20.30 ще се изключи и осветлението на сградата на Общината.

Изключително ефектното осветление на Панорамата я прави видима от голямо разстояние през нощта. Своеобразен рекорд отбеляза символът на Плевен. На националния празник 10 000 души посетиха единствената панорама у нас. Панорамата е емблематичен, както за града, така и за България музеен обект. Така, че на гражданите на Плевен и на гостите ще направи впечатление, че панорамата се е включила в тази инициатива. Тази година се наблюдава и особен интерес към панорамата, разказва доцент Милко Аспарухов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени