Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много от компютърните специалисти работят допълнително, според проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неизплащане на извънредния труд, работа през почивните дни са само част от проблемите, свързани с условията на труд в сферата на информационните технологии. 

Поради недостигът на кадри в сферата на информационните технологии, наетите работят допълнително, показва проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за условията на труд в бранша. 
61 процента от анкетираните заявяват, че работят при свръхнатовареност в определен период от годината. 
Ето и останалите изводи, които съобщи Виолета Иванова, изследовател в института: 
Около една трета имат по-големи очаквания за работната заплата. Регистрира се и проблем с неизплащането на извънредния труд. Около 35 процента отговарят, че има такъв проблем.
12 процента от работещите посочват, че всеки ден полагат извънреден труд. Въпреки тези условия на труд, около 60 процента от анкетираните са донякъде или напълно удовлетворени от работата, която изпълняват. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви:
Много специалисти дефакто извън София чакат някой да ги включи в бизнеса. Компаниите като че ли не са докрай готови и тук трябва някаква помощ това да се случи.

Около 63 процента от попитаните имат желание да работят извън София, ако заплащането се запази на същите нива. Стефан, който работи като компютърен специалист, коментира:
20 ай ти-специалисти в едно малко градче от 10 000 човека, нали, ще вкарат едни 200-300 000 лева, които ще се похарчат всеки месец.

Повече от половината от включените в изследването компютърни специалисти имат намерение да упражняват същата професия в чужбина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна