Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The New Standards – нов проект на Мирослава Кацарова

Снимка: личен архивМирослава Кацарова е творец, чийто музикален свят непрекъснато се изпълва с нови предизвикателства, поставени от самата нея. След огромния успех на албума Cinema, посветен на любими песни от любими филми, сега тя е готова да представи съвсем нов и различен проект, съставен от известни поп и рок песни, но поднесени в джаз версии. Първият концерт е на 29 март в Sofia Live Club, а на 1 април същата програма ще чуят и пловдивчани в Bee Bop Café. Ето какво сподели тя за този проект:

Този нов концертен проект кръстих The New Standards – с препратка към албума на Хърби Хенкок от 1995 г. The New Standard. В него обаче множественото число липсва, защото той за първи път се опитва да назове по този начин новите стандарти, които се превръщат в тенденция тогава. Асоциацията е с т. нар. "джаз стандарти", които той и най-големите имена от световната сцена ни предлагат от 30-те години на м.в. И в този свой албум Хенкок предлага нови такива стандарти. Не само той, но и много други музиканти посягат към поп и рок песни, като ги „препрочитат на ново“ в джаз варианти. Разбира се, всеки влага в своите версии нещо различно, но вдъхновено от джаза.





В The New Standards джаз певицата Мирослава Кацарова избира песни на Майкъл Джексън, Massive Attack, Kings of Leon, Radiohead, Аланис Морисет, Джон Ленън, Ейми Уайнхаус, Стиви Уондър, Джони Мичъл, Стинг, Sixpence None The Richer. Музикантите, с които и този път тя работи, са Мирослав Турийски – пиано, Веселин Веселинов-Еко – бас, Христо Йоцов – ударни и Николай Карагеоргиев – китара. На въпроса защо се е спряла точно на тези песни, Мирослава отговори така:

Лично избрах тези песни по много причини. Разбира се, най-вече защото са ме докоснали по един или друг начин в даден момент от живота ми. Някои от музикантите, чиито песни съм избрала тук като Майкъл Джексън, съм слушала много отдавна, а други като Джони Мичъл например, никога не съм спирала да ги слушам. Масив Атак и Рейдиохед пък са групи, които преоткрих. Това е проект, който отдавна ми се искаше да създам. През годините съм правила отделни песни по този начин, но не събрани в едно и със специални аранжименти, които направи пианистът Мирослав Турийски, с когото работя отдавна. Програмата се получи стилово доста пъстра. Не се стараем да променяме жанрово песните, защото това би означавало да ги лишим от тяхната душа. Задачата ни е, от една страна, да се придържаме към нашата стилистика, а от друга – да се придържаме към оригинала на пиесата, такава, каквато хората я познават.

Какво да очакваме след концертите на 29 март в София и на 1 април в Пловдив, отговаря отново певицата:

Предвиждам да запиша тези два концерта и да чуя какъв е материалът. Ще имаме още няколко концерта през лятото и есента. Ще продължим да записваме това, което правим, и накрая наистина би могло да се получи една добра продукция. Изкушавам се да я издам, но още е рано да се говори за това, тъй като всичко е свързано и с уреждане на авторските права върху песните, които сме избрали. Сега ми е по-интересно какво ще се получи на живо.


Горещи теми

Войната в Украйна