Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Конфедерация "Балгьоч" разкритикува решението на ЦИК за декларациите

Снимка: БТА

Критики към хода на изборния процес в Турция отправи днес в открито писмо председателят на Конфедерацията на изселниците от Балканите "Балгьоч" Юксел Йозкан.  Пред турски медии -държавната телевизия ТРТ и регионални издания в Бурса, той не изключи възможността "да завалят жалби от изселници срещу България в Европейския съд за правата на човека".

Йозкан вижда дискриминация във взетото в петък решение на ЦИК относно декларациите, които трябва да попълват избирателите в чужбина, ако имената им не присъстват в списъците в избирателните секции. Чрез тях те трябва да декларират, че са пълнолетни български граждани, не са под запрещение и че няма да гласуват на друго място. Решението гласи, че тези декларации могат да се попълват само в помещенията на избирателните секции. Йозкан твърди, че то е било взето специално заради изселниците от България в Турция и че "някои недобронамерени членове на секционни комисии и наблюдатели го използваха като повод да забавят още повече затруднения процес на гласуване“.

В някои случаи попълването на декларации и пускането на бюлетина продължаваше половин час, заявява Йозкан и подкрепя думите си с конкретни примери от секции в Бурса сравнявайки действията на някои държавни служители с тоталитарни методи от ерата на комунизма, от който българските турци са изстрадали много.

Затова и по повод множеството изселници, неуспели да гласуват в 35-те секции в Турция, председателят на "Балгьоч" призовава властите в България да предприемат мерки срещу всякакви антидемократични и дискриминационни практики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна