Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 основни събития в календара на инициативата "София - Европейска столица на спорта" за 2017-а

Снимка: www.sofia2018.bg

47 основни събития и още толкова допълнителни ще включва тази година календарът на инициативата "София - Европейска столица на спорта", това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков при представянето на програмата пред студентите и академичната общност на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

София, един от най-древните и красиви градове на континента, ще бъде европейска столица на спорта през 2018 година, под мотото "Обичам спорта, обичам София". За нас, управата на града, титлата "Европейска столица на спорта" не е просто награда, а кауза. Ние не гледаме към 2018 само като на подготовка за едно или няколко събития, а като на процес за устойчиво развитие, популяризиране и масовизиране на спорта, искаме да стигнем до различни социални и възрастови групи. За последната година Общината отдели за спорт общо над 7 милиона лева, стартирахме специална програма за подпомагане на столичните клубове с 400 000 лева. В календара за 2017 година са предвидени 47 основни събития, но със сигурност ще бъдат и повече, заяви Елен Герджиков.

Гости на представянето бяха проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет и служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Споделям сериозния ангажимент на Столична община и на София към спорта. Надявам се инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018" да върне децата и техните семейства в залите и на стадионите. Вярвам, че тази инициатива ще стимулира и други градове в страната да приемат спорта като свой приоритет. Искрено се надявам това да стане, тъй като имаме нужда спортът да бъде обгрижван, особено спортът за всички. Това е начинът да имаме здраво и работоспособно младо поколение и добър живот за по-възрастните ни сънародници, заяви министър Дашева.

По време на презентацията бяха връчени три специални награди. "За заслуги към спорта, Софийския университет и София" бяха наградени преподавателят от Департамента по спорт към СУ и медалист от световни първенства по ледено катерене Тихомир Димитров, многократната призьорка от първенствата по ски алпийски дисциплини Вера Асенова, както и олимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна