Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландският парламент подкрепи Никола Стърджън за нов референдум за независимост

| обновено на 29.03.17 в 07:41
Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Депутатите в парламента на Шотландия гласуваха в подкрепа на искането на първия министър Никола Стърджън за нов референдум за независимост на Шотландия.

След близо 7 часа дебати депутатите гласуваха със 69 гласа "за" срещу 59 "против" за провеждане на референдума. Шотландската национална партия бе подкрепена от депутатите от Зелената партия. Така официално шотландското правителство получи право да поиска от британския премиер Тереза Мей разрешение на базата на параграф 30, който отключва законовия механизъм за прехвърляне на правомощия на шотландския парламент за провеждане на референдум в периода от есента на 2018 година до пролетта на 2019 година. Тереза Мей вече заяви, че няма да позволи нов вот за независимост, докато Лондон води преговори с ЕС по Брекзит. 

Никола Стърджън  ще отложи процедурата по парагаф 30 за края на седмицата, като изчака Тереза Мей да активира първо член 50 от Лисабонския договор. Тя би желала Великобритания да постигне добра сделка в преговорите с ЕС, защото по какъвто и път да реши да поеме Шотландия, това ще бъде в неин интерес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна