Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерален съдия удължи блокирането на имиграционния указ на президента Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федерален съдия на Хаваите удължи временно действието на блокирането на имиграционния указ на президента Доналд Тръмп. Това стана след като съдия Дерик Уотсън изслуша аргументи от двете страни. Решението е в сила докато се разреши казуса с подадения иск на Хаваите.

В подадения иск се казва, че указът дискриминира мюсюлманите и вреди на икономиката на щата. От своя страна адвокатите на правителството посочват, че въвеждането на мерките е в правомощията на президента в името на защита на националната сигурност. Правителството поиска скъсяване обсега на блокадата.

Адвокатът на администрацията на Тръмп Чад Риъдлър защити тезата, че Хаваите правят генерализирано заключение, което е свързано с ефектите върху студентите и туризма. Според него една от клаузите - спирането действието на програмата за прием на бежанци - не вреди по никакъв начин на щата.

Главният прокурор на Хаваите Дъглас Чин обаче коментира, че обновеният указ наподобява на „табло, на което с проблясваща неонова светлина е изписано „забрана за мюсюлмани.“ По думите му, изглежда, че никой в правителството няма намерение да загаси това въображаемо табло.

По-рано този месец съдия Уотсън блокира новия указ на президента Тръмп, с който бе наложена забрана за издаване на визи на граждани от шест държави с предимно мюсюлманско население и с който бе поставена пауза на програмата за бежанци. Решението на съдията се появи часове преди влизането в сила на декрета в началото на месеца. Тогава президентът Тръмп определи постъпката като пример за „безпрецедентно превишаване на правомощията на съдебната система.“

Решението на съдията на Хаваите няма да бъде директно повлияно от решение на федерален съдия в щата Мериленд. Там през май апелативен съд ще разгледа молбата на правителството за падане на наложена от местен федерален съд забрана върху указа.

Според експерти, цитирани от АП, при позитивна развръзка за администрацията на Тръмп в Мериленд и негативна на Хаваите може да се стигне до тълкуване на казуса в Конституционния съд.

Междувременно, според анализ на туристическия бранш, публикуван в Ю Ес Ей Тъдей, имиграционният указ би коствал 18 милиарда долара през следващите две години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна