Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко по-добро от очакваното представяне на икономиката на САЩ в края на 2016 година

Икономическата експанзия в САЩ се забави по-слабо от очакваното през последното тримесечие на 2016-а година благодарение на добър растеж на потребителски разходи и въпреки низходяща ревизия на данните за бизнес инвестициите през посочения период.

Брутният вътрешен продукт, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през четвъртото тримесечие с 2,1% на годишна база спрямо експресната оценка на Търговския департамент за растеж с 1,9% и при средна прогноза на финансовите пазари за възходяща ревизия на данните до 2 на сто. Това обаче продължава да представлява рязко забавяне на икономическия растеж спрямо третото тримесечие на миналата година, когато БВП на САЩ нарасна с цели 3,5% (най-солидна експанзия от третото тримесечие на 2014-а година).

По-добрият от очакваното икономически растеж е факт с оглед на солидна възходяща ревизия на важните данни за потребителските разходи, като те нараснаха с 3,5% вместо с с 3,0% според експресната оценка на Департамента по търговия. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата икономика в света, като позитивните данни за потребителските разходи през последните месеци на миналата година са допринесли с 2,4 пункта към американския икономически растеж в края на 2016-а.

                                                                                                                 Графика на БВП на САЩ на тримесечна база

Снимка

В същото време обаче беше направена низходяща ревизия на данните за бизнес инвестициите, както и на тези за правителствените разходи на държавно и на щатско ниво. Бизнес инвестициите (бизнес разходите за структура, оборудване и интелектуална собственост) нараснаха през четвъртото тримесечие с едва 0,9% при предходна оценка за повишение с 1,3% и след техен растеж с 1,4% през предходните три месеца. Държавните разходи пък бяха ревизирани от растеж с 1,3% до по-скромно повишение с едва 1 на сто.

Спирачка пред един по-добър икономически растеж в края на предходната година оказва и по-големият търговски дефицит в резултат на свиване на износа с 4,5% (след ръст с 10% през третото тримесечие и предходна оценка за спад на експорта с 4 на сто през четвъртото тримесечие), като в същото време вносът нарасна с цели 9,0% (при предходна оценка за повишение с 8,5% и след повишение с едва 2,2% през третото тримесечие). По-големият от първоначалните оценки международен търговски дефицит на САЩ отне 1,82 пункта от растежа на американската икономика в края на предходната година.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през четвъртото тримесечие с 2,0% при предварителна оценка за повишение с 1,9 на сто. Основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) пък се повиши с 1,3% при експресна оценка за повишение с 1,2 на сто.

В същото време корпоративните печалби след облагането с данък се увеличиха с 3,7% спрямо третото тримесечие до сезонно-осреднено ниво на годишна база от 1,741 трлн. долара, като това представлява повишение на печалбите за четвърто поредно тримесечие. На годишна база печалбите на американските компании дори нараснаха с цели 22,3% спрямо последното тримесечие на 2015-а година, когато голяма част от техните печалби бяха изядени от драматичното понижение на енергийните и  на цените на останалите суровини на фона на притеснения за състоянието на световния икономически растеж. Трябва да се има предвид, че растежът с 22,3% на корпоративните печалби в края на миналата година е най-добрия от близо пет години насам (от първото тримесечие на 2012-а година), като за цялата изминала година печалбите се повишиха с 4,3% спрямо 2015-а, когато те се свиха с 8,5 на сто, отбелязвайки също най-добър годишен растеж от 2012-а насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени