Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон представи "Бяла книга" за излизането от ЕС

Ден след задействането на член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС, британското правителство публикува така наречената „Бяла книга“, в която излага в подробности как хиляди закони, от тези за правата на работниците до тези за околната среда, ще бъдат анулирани или адаптирани към британските реалности.

Целта на „Бялата книга“ е да покаже, как ще бъде уреден преходът от европейското към британското законодателство и кои европейски институции биха запазили юрисдикцията си, поради липса на подготвени кадри и експертиза в определени области. Министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис, който представи „Бялата книга“, обяви края на върховенството на европейските закони в Обединеното кралство:
 Нашите закони ще бъдат изготвяни в Лондон, Единбург, Кардиф и Белфаст и ще бъдат прилагани не от съдии в Люксембург, а от съдии в Обединеното кралство. Някои бяха загрижени, че парламентът няма да играе достатъчна роля в оформянето на бъдещето на страната след като напуснем ЕС. Тази „Бяла книга“ доказва колко погрешно е тяхното виждане.

Дейвид Дейвис допълни, че това ще позволи на бизнеса да продължи да функционира  без да се страхува, че правилата ще се променят за една нощ и ще даде гаранции, че няма да има рязка промяна в правата на гражданите.

Той изтъкна, че правата на британците в чужбина ще бъдат приоритет в преговорите по Брекзит. Дейвид Дейвис заяви, че Великобритания има моралното задължение да сложи край на несигурността за британците, живеещи в ЕС и на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, тъй като не е тяхна вина, че Великобритания е гласувала да напусне. Въпреки гаранциите, които той се опита да даде за един плавен и стабилен Брекзит обаче депутати от опозицията, от Шотландия и Северна Ирландия поставиха под въпрос много от позициите в „Бялата книга“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна