Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО и ЕС са били предупредени от САЩ преди ракетните удари срещу сирийската база

| обновено на 07.04.17 в 12:58
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е бил уведомен за ракетните удари от секретаря на САЩ по отбраната Джеймс Матис още преди тяхното провеждане, съобщи за БНР официален представител на Алианса. НАТО не участва пряко в бойните действия нито в Сирия, нито в Ирак, където въпреки това неговите членки са в коалиция за борба срещу "Ислямска държава". Досега Алиансът поддържаше военни контакти с Русия, за да се избегнат инциденти с руските войски на сирийска територия. 


Европейският съюз също е бил предупреден предварително от американците. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини координира обща позиция на 28-те правителства. 


Не е ясно дали всички държави от ЕС ще прехвърлят изцяло отговорността за американските ракетни удари върху сирийският президент Башар ал Асад, както това направиха в съвместното си изявление френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел

Официалната позиция на ЕС досега винаги е била, че няма военно решение на кризата в Сирия, а трябва да се търси мир по дипломатически път чрез споразумение между режима в Дамаск и бунтовническите групи на опозицията. ЕС подпомагаше дипломатическите усилия на ООН за примирие на режима на Асад и бунтовниците и само преди ден набра милиарди евро хуманитарна помощ за пострадалото население. 


Междувременно  председателят на Европейския парламент Антонио Таяни забрани провеждането на конференция с участието на зам.външния министър на Сирия Айман Сусан, съобщи негов говорител. Причина да бъде отказан достъп на представителя на режима на Асад до сградата на парламента в Брюксел е химическата атака и последвалото развитие на ситуацията, се казва в съобщението. Айман Сусан беше поканен да участва идния понеделник в дискусия по инициатива на крайно левия испански депутат Хавиер Пермуй.  Сирийският зам.министър е бивш посланик на Сирия в Брюксел и е обявен за персона нон грата от белгийските власти през 2012 г.


И един индивидуален коментар на латвийския евродепутат от външната комисия и бивш външен министър на Латвия Артис Патрикс. Той написа в Туитър: Бомбардировката срещу Асад причинява сериозни главоболия на Кремъл, който досега си мислеше, че сам може да диктува ситуацията.


В изявление снощи от името на целия Европейски съюз Федерика Могерини потвърди, че химическата атака в Идлиб е дошла чрез въздушни удари. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера напомни, че това е третият случай, в който Алиансът получава данни за употребата на този тип оръжие за масово поразяване в Сирия. Досега европейците настояваха единствено за международно разследване с участието на организацията за забрана на химическите оръжия и резолюция на Съвета за сигурност на ООН, но без да има едностранна военна намеса за режима на Башар Асад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна