Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Километрични колони от чакащи автомобили има на ГКПП "Кулата - Промахон" и в двете посоки

От днес е в сила нова Шенгенска разпоредба, задължаваща проверка на документите на всички влизащи и излизащи от ЕС

| обновено на 07.04.17 в 20:51
ГКПП "Кулата - Промахон"
Снимка: БГНЕС

Километрични колони от чакащи автомобили и камиони са се образували на ГП "Кулата -Промахон“ и в двете посоки. Освен традиционната причина - интензивен трафик в края на работната седмица, задръстването е и заради влязлата от днес в сила европейска Директива за пълен  контрол на лицата, влизащи и излизащи от страната ни, която досега се отнасяше само външните граници на Евросъюза. 

Мярката е  задействана заради повишената опасност от терористични атаки, като позволява личните документи на всеки пътуващ да бъдат проверявани в базата данни на Шенгенската информационна система. За да се избегнат дългите опашки от чакащи, служителите на  Главна дирекция "Гранична полиция“ извършват  пълна проверка на лицата, за които преценят, че са потенциално опасни за сигурността.

3 километра е опашката на Кулата от желаещи да напуснат страната, съобщи за "Хоризонт" началникът на граничния пункт главен инспектор Атанас Георгиев, като посочи, че причината е влязлата в сила от днес нова Шенгенска разпоредба:
При влизане тези системни или задължителни проверки се извършват от Гранична полиция, от българска страна, а при излизане от България и влизане в Република Гърция - тези проверки се извършват от гръцката гранична полиция. 
От наша страна са осигурени всички служители съобразно наличния брой работни станции, които са четири броя на вход за Република България и работят непрекъснато, като забавената обработка се дължи на гръцките лични карти, които са стар образец, нямат машинночетаема зона и се въвеждат ръчно в информационните масиви. Правим всичко възможно да бъдат ускорени тези проверки, така че да се намали макрсимално времето за чакане на пътя, допълни началникът на пункта.
От гръцка страна чакащите да влязат в България са по-малко, добави главен инспектор Георгиев. 

По-рано дежурните екипи на Кулата потвърдиха, че има километрични задръствания на територията и на България, и на Гърция,  но отрекоха причината да е  свързана с  щателните проверки на  личните документи на всички, които влизат или излизат от страната.  До момента няма данни за съмнителни лица, преминали през  най-натоварения пункт на българско-гръцката граница.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна