Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Солиден подем в промишлеността и в строителството при слабо повишение на търговията на дребно през февруари

Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за втория месец на годината отчита солиден растеж на промишленото производство и в строителството при слабо подобрение на търговията на дребно.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нарасна през февруари с 3,7% на месечна база, компенсирайки почти напълно спада с 3,9% в началото на годината.

Спрямо година по-рано календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 5,0% (спрямо февруари 2016-а), след като през януари производството излезе на негативна територия за първи път от пролетта на миналата година, свивайки се с 1,2 на сто.

През февруари увеличение с 5,5% спрямо месец по-рано е регистрирано в добивната промишленост и с 5,2% в преработващата промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад с цели 6,9%, парирайки част от солидния ръст с 9,0% в началото на годината, дължащ се в най-голяма степен на необичайно ниските температури през януари.

На годишна база производството в добивната промишленост нараства през февруари с 14,9%, в преработващата промишленост - с 5,3%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,6 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през февруари е с 2,2% над равнището от януари, когато беше отчетено повишение с 0,6%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство намалява с 0,2% при солиден ръст с 3,9% на продукцията от сградно строителство.

На годишна база строителната продукция регистрира слабо понижение с 0,5% след спад с 10,3% през януари, запазвайки негативната тенденция, която беше в сила през цялата изминала година.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през втория месец на 2017 година. През февруари оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени се повиши с 0,2% след повишение с 0,5% през януари, докато на годишна база търговският оборот се увеличи с 3,8% след растеж с 4,0% месец по-рано.

Днешните данни са предпоставка за запазване на позитивната картина при представянето на българската икономика и в началото на настоящата година след солидния растеж, отчетен през 2016 година, когато БВП се повиши с цели 3,4 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна