Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекрасната „Сент Винсент“

БНР Новини
Част от скулптурната композиция от входа на катедрала на Берн „Свети Винсент“
Снимка: Wikipedia

През XV век швейцарският град Берн е в разцвет – жителите му се увеличават и замогват. Той става един от доминиращите градове в Северните Алпи. За да покажат силата и богатството си, заможните бернски фамилии и религиозни ордени решават да построят внушителен храм. Задачата е възложена на опитния майстор от Страсбург, построил няколко катедрали, Матеус Ензингер. През 1483 година катедралата е разширена от друг майстор.
В продължение на три века строежът на храма е спрян. Напълно завършен е с изграждането на камбанарията чак през 1893 година. И така сред сградите и фонтаните в южната част на Стария град на Берн, близо до река Аа̀р днес се извисява величествената катедрала на Берн „Свети Винсент“.
Камбанарията й е най-високата в Швейцария – цели 100 метра. Катедралата притежава и най-голямата камбана в страната. Тя тежи  цели 10 тона. До върха на кулата стигат 354 каменни стъпала. Усилието си заслужава, заради разкошната гледка към Берн и швейцарските Алпи.
Седем огромни витража създават светлата, просторна и магична атмосфера. Прозорците са широки 3 метра и високи почти 14 метра. Създаването им е финансирано от богатите бернски родове, ордени и обикновени граждани.
„Свети Винсент“ посреща посетителите си с богата скулптурна композиция, разположена над главния вход, пресъздаваща сцени от Страшния съд. Готическите скулптури са направени от пясъчен варовик. Страшният съд представя християнското вярване за мястото, където грешните хора ще бъдат отделени от праведните. Това са 47 статуи в реален размер. Те са реплики, а оригиналите се съхраняват в историческия музей на Берн, защото се рушат от замърсения въздух. Композицията допълват 170 малки статуи, които са оригинални и датират от XV - XVI век. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна