Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Аврамопулос: Сигурен съм, че първоначалните затруднения при системните проверки по границите бързо ще бъдат преодоляни

Димитрис Аврамопулос
Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос изрази увереност, че всички проблеми по граничните пунктове в Европа ще бъдат решени. Днес по инициатива на ЕК се свика експертна среща, заради новите антитерористични изисквания, които въвеждат системни проверки на документите по външните граници на Шенген за всички европейци. 

По повод опашките между Словения и Хърватия еврокомисарят по вътрешните работи призова за по-тясно сътрудничество на двустранна основа:
Хубаво е когато Комисията се намесва. Но е по-добре съседните страни да говорят помежду си. Диалогът винаги води до ползи за всички. Ние заложихме рамката, но от държавите зависи да я приложат.

Промененият  кодекс на Шенгенските граници задължава полицаите да проверяват в компютърната база паспортните данни на всеки пътуващ. Досега това се правеше само за чужденците от страни извън Евросъюза. Мярката цели засичането на пътуващите европейски ислямски фундаменталисти. Димитрис Аврамопулос напомни, че регламентът позволява изключение от масовите проверки, ако службите за сигурност преценят, че няма опасност. Освен това държавите могат да поискат гратисен период от 6 месеца след влизането в сила на новите правила.
Сигурен съм, че първоначалните затруднения по границите бързо ще бъдат преодоляни, допълни Аврамопулос.

Въпреки че е членка на ЕС, България също е длъжна да прави паспортни проверки на пътуващите до съседна Гърция, защото страната ни представлява външна граница за Шенгенската зона. Според източници от Брюксел София е уведомила, че за да се облекчи трафика, ще прави само целенасочени проверки на гражданите през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа". Контролът ще остане стриктен за водачите на товарни автомобили. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна