Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова е управленската програма на третото правителство на Бойко Борисов

| обновено на 13.04.17 в 21:20
Волен Сидеров, Валери Симеонов и Бойко Борисов
Снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ

ГЕРБ и Обединените патриоти са готови с управленската програма за следващите 4 години. Краят на преговорите беше обявен в сградата на Народното събрание. Много компромиси в името на бъдещето на България и стабилното управление бяха направени и от двете страни, обявиха лидерите Бойко Борисов и Валери Симеонов.

21 страници е управленската програма. Валери Симеонов я определи като "Хоризонт-2017-2021". ГЕРБ и "Обединените патриоти" се ангажират да я изпълняват. 

В документа се предвижда в края на мандата минималната заплата да достигне 650 лева, а средната - 1500 лева. Заложено е преизчисление на всички пенсии, които са отпуснати преди 2010 г., и обвързване на социалните помощи със заетост. Сред приоритетите е приемане на нов антикорупционен закон и на нов Наказателен кодекс.

Двете формации са категорични, че в момента няма друга управленска формула. Въпреки различията си, двете партии трябва да се обединят за общо управление, тъй като коалиция с ДПС, БСП и "Воля" не е възможна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта важността на споразумението: 

Беше ни трудно и затова благодаря на всички, тъй като трябваше да се положат много компромиси, но винаги сме се водили от принципа, който между другото и на нашата партия много й хареса, на "Обединените патриоти"  - "България над всичко".

Ние с БСП не можем, с ДПС не можем. Чисто математически, ако ние не се бяхме разбрали с тези хора, трябваше да отиваме на нови избори в следващите няколко месеца.

Валери Симеонов обясни защо управленската програма е от символните 21 страници:
За това, че ние се обединяваме около общото си решение да организираме и да проведем управлението на страната до 2021-ва година.

Борисов каза, че другата седмица започват разговорите за структурата и състава на бъдещото правителство.
В кулоарите на парламента Цветан Цветанов уточни, че ново правителство ще имаме в началото на месец май, най-вероятно около 4-ти. Единственият, който е ясен за следващия кабинет, това е бъдещият премиер Бойко Борисов. 
Когато бъдат разписани абсолютно всички детайли в една управленска програма, подробна, със съответните срокове, вече няма толкова значение кой би могъл да бъде министър, защото той ще се отчита пред парламентарното мнозинство и действително ще има съответните срокове, които трябва да се изпълняват.

Очаква се първото заседание на 44-тото Народно събрание да бъде свикано от президента Румен Радев на 19 април.

"Българските крайни националисти са готови да влязат в правителство за пръв път, откакто техният нов проруски патриотичен съюз беше сформиран. Те ще влязат в коалиция с партията на бившия премиер Бойко Борисов - ГЕРБ". Това пише Франс прес в кореспонденция от София, като поставя акцент на това, че в съвместната си програма бъдещата коалиция се ангажира България да запази евроатлантическата си ориентация.

И агенция "Блумбърг" извежда като водещо това, че новата коалиция планира да запази ангажиментите на България към Европейския съюз и НАТО. Агенцията цитира бившия премиер Бойко Борисов, че съставът на кабинета ще бъде обсъден следващата седмица.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна