Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Доларът става прекалено силен. Бих предпочел Фед да поддържа лихвите ниски

Неговите "признания" понижиха долара и доходността на американските облигации

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изненада финансовите пазари, като заяви, че доларът става прекалено силен и че той би предпочел Федералният резерв да поддържа ниски лихвени ставки.

В интервю за "Уолстрийт Джърнъл", дадено в сряда вечерта, Тръмп също така посочи, че неговата администрация няма да определи Китай като валутен манипулатор в официалния доклад на Министерството на финансите, който ще бъде представен до края на седмицата.

Американският президент остави и открита възможността за нова номинация на досегашния президент на Фед Джанет Йелън, след като нейният настоящ мандат приключи през следващата година. Това представлява рязка промяна на позицията на Тръмп по време на предизборната кампанията, когато той посочи нееднократно, че най-вероятно няма да одобри още един мандат на Йелън начело на Централната банка.

Като коментира Джанет Йелън и водената от нея парична политика, Доналд Тръмп заяви пред "Уолстрийт Джърнъл": Трябва да бъда честен с вас и да споделя, че харесвам политика на ниски лихвени ставки. И това негово мнение е в пълен контраст с изявленията преди изборите, когато Йелън беше честа мишена на Тръмп, критикувайки я за "изкуственото" задържане на лихвите на прекалено ниски нива.

Запитан дали Йелън е "сигурен пътник", когато нейният управленски мандат завърши през 2018 година, Тръмп отговори отрицателно. Аз я харесвам и я уважавам. Прекалено е рано да се каже какво ще последва.

Мисля, че нашият долар става прекалено силен, като това отчасти е и по моя вина, защото хората имат доверие в мен, въпреки че има някои много добри неща, свързани със силния долар, отбеляза американският президент и добави: В същото време обаче е много, много трудно да се конкурирате, когато имате силен долар, а други страни девалвират техните валути.

Доналд Тръмп също така заяви, че причината, поради която е променил мнението си от предизборната кампания, че Китай е валутен манипулатор, е фактът, че предприемането на подобна стъпка би могло да застраши разговорите с Пекин на фона на настоящата заплаха, идваща от Северна Корея. Те (китайците) не са валутни манипулатори, посочи президентът на САЩ.

Изненадващите коментари на Тръмп пред "Уолстрийт Джърнъл" (относно прекалено силния долар и желанието му Фед да запази лихвите ниски) провокираха рязък спад на щатския долар и намаляване на доходността на американските държавни облигации.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижи с около 0,7% към двуседмично дъно от 100,01 пункта (най-ниско ниво от 30-ти март). Най-солиден е спадът на долара спрямо японската йена и швейцарския франк, тъй като те намират допълнителна подкрепа от статута им на "валути-убежище" с оглед на геополитическите напрежения, свързаня със Сирия и със Северна Корея. Интервюто на Тръмп провокира спад на "зелените пари" до 5-месечно дъно от 108,73 йени (точно до важната 200-дневна пълзяща-средна около 108,70/60 областта) и до 8-дневно дъно от 1,0008 франка.

В същото време еврото поскъпна с близо цент до 7-дневен връх от 1,0677 долара, докато британската лира нарасна към двуседмичен връх от 1,2574 щатски долара.

Шокиращото признание на Тръмп, че той би желал Фед да продължи политиката на ниски лихви, допринесе и за рязко понижение на доходността на американски държавни облигации, като лихвата по 10-годишните книжа удари 5-месечно дъно от 2,221%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна