Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за президент на Франция са с почти изравнени шансове да достигнат до балотаж

Снимка: БГНЕС

Неизвестността ще тегне над френската кандидат-президентска кампания до самия ѝ край. Само три процента делят първия от четвъртия претендент за Елисейския дворец в последните проучвания, което прави невъзможна прогнозата на социологическите институти за бъдещия президент на Франция. 
За либерала Еманюел Макрон, дълго сочен за фаворит, перспективата за победа не изглежда толкова стабилна. Според анкетата на Ипсос-Сопрас Стерия, публикувана във в. "Льо Монд" той е загубил 2 пункта и се нарежда с 22% точно до крайната националистка Марин льо Пен. Досега убедително начело в проучванията за първия тур, Льо Пен също е отбелязала спад. В последните дни на кампанията тя е изправена пред настояването на френската прокуратура да бъде снет депутатският ѝ имунитет във връзка с разследване за фиктивни назначения на нейни близки сътрудници в европейския парламент. През март националистката вече отказа да се яви пред съда.
Не коментира съдебните си проблеми и десният кандидат Франсоа Фийон, който отново набира скорост в сондажите. Засега той си оспорва третото място с крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон, който се радва на впечатляваща популярност през последните дни и задмина съкрушително кандидата на социалистите Беноа Амон
Никоя версия за балотажа не може да бъде напълно изключена, смятат наблюдателите. Анкетите все пак предвиждат загуба за Марин льо Пен, който и да е кандидатът срещу нея.
Колебливостта на електората носи голямото неизвестно на тези избори: разочаровани от кампанията, около 1/3 от френските гласоподаватели още не са решили дали ще отидат до урните, като младежта изглежда най-разколеба

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна