Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вестник "24 часа" пише на първа страница: "Коалицията ГЕРБ-патриоти с лидерски съвет всяка седмица, за да върви работата в мандата по програмата 17/21. Форматът ще е гъвкав, с експерти по теми. Това обявява Томислав Дончев от ГЕРБ в интервю за вестник "24 часа". По думите му споразумението между неговата партия  и Обединените патриоти за коалиционно управление ще има характер на договор - с ясно разписани права, отговорности и механизми за вземане на решения". Според Дончев трябва да има отделен министър в кабинета "Борисов 3", който ексклузивно да се занимава с българското европедседателство", допълва още всекидневникът.

"Грешката с газа ни струва милион и 800 хиляди. 3 години и половина Комисията за енергийно и водно регулиране смятала цената по сбъркана формула". Това съобщава на първата си страница вестник "Стандарт", като се позовава на данни от публикувани протоколи от закрити заседания на КЕВР. "Документите разкриват, че грешката е била заложена в сметките от третото тримесечие на 2013 година досега. Така "Булгаргаз" е прибирал от джоба на хората и бизнеса между 10 и 15 стотинки повече за 1000 кубически метра", посочва още изданието.

"Българите плащат 2 пъти повече данъци и осигуровки от швейцарците", съобщава вестник "Сега", като се позовава на данни от доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. Изданието уточнява, че "у нас отчисленията за данък върху доходите и различните видове осигуровки достигат над 41%. От тях над 23 на сто са за сметка на наемния работник, а останалите над 18% се плащат от работодателя. Така делът на облагането в България е по-високо отколкото в Гърция, Испания, Естония и Полша, а далеч зад нас са богатите държави като Люксембург, Швейцария, САЩ, Канада.

"Имотната мафия с нова хватка, пише вестник "Труд". Повечето от тях са познати и обезвредени до голяма степен със законодателни промени, твърди пред "Труд" председателят на нотариалната камара Димитър Танев. По думите му обаче има и нова измамна "хватка" - манипулират се пълномощни за сделки с имоти, издадени от кметове в малки градове в България и от наши консули извън страната, допълва още всекидневникът.

Проверка на вестник "Монитор" показва, че глоби за близо 100 хиляди са отнесли пунктовете за годишни технически прегледи за първите 3 месеца на годината. Според предоставената справка от Министерството на транспорта се издават документи за технически преглед, без автомобилът да е преминал проверка или без да отговаря на необходимите изисквания, затова се разработва нов софтуер, който да определя дали колата минава техническата проверка. Очаква се в следващите месеци той да бъде факт.

Вестник "Капитал дейли" пише: "Пеевски продава цигарения бизнес на британско-американската Бритиш америкън табако". Изданието изчислява, че Пеевски ще вземе над 100 милиона евро от сделката за "Булгартабак", а новият пазарен лидер след време ще произвежда българските марки в чужбина".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна