Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин предупреди, че данъчната реформа в САЩ може да не бъде факт преди август

Според него силният долар е нещо добро в дългосрочен план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин предупреди в интервю за "Файненшъл Таймс", че графикът на администрацията на Доналд Тръмп за провеждане на данъчна реформа рискува да бъде отложен във времето в резултат на провалените преговори с Конгреса относно предложената нова здравна реформа, която трябваше да замени все още валидната "Обамакеър".

Според него в този момент е прекалено нереалистично прокарването на данъчни промени в Конгреса преди лятната почивка на депутатите през август. Това представлява отстъпление от негови предишни позиции, че е възможно по-скорошно гласуване на данъчните изменения въпреки проваленият опит за здравна реформа.

По време на предизборната кампания и след встъпването в длъжност, президентът на САЩ Доналд Тръмп даде ясни знаци, че иска опростяване на системата за данък общ доход чрез  ограничаване на федералните регулации, намаляване на корпоративния данък, както и въвеждането на нови данъци, които да бъдат в подкрепа на компаниите, желаещи да запазят или да прехвърлят тяхното производството в Съединените щати.

Честно е да се каже, че най-вероятно ще има известно забавяне с оглед на неуспешното гласуване на законопроекта за здравните грижи, посочи Мнучин пред "Файненшъл Таймс", визирайки неуспешния опит за основен ремонт на Закона за достъпното здравеопазване, известен като "Обамакеър".

Финансовият министър също така заяви пред "Файненшъл Таймс", че е съгласен с мнението на президента Тръмп, че силата на долара в краткосрочен план вреди на американския износ, но отбеляза като положително неговото засилване в дългосрочен план.

Тъй като е основна световна резервна валута, смятам, че силният долар е нещо добро за по-дълъг период от време, подчерта Мнучин. Така той сякаш омаловажи коментарите на президента Тръмп пред "Уолстрийт Джърнъл" преди седмица, че доларът става прекалено силен и може да навреди на конкурентоспособността на американските компании.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна