Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей призова за провеждането на предсрочни избори във Великобритания на 8-и юни тази година

Британската лира възстанови позициите си, докато борсите задълбочават техния спад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В извънредно официално изявление премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви провеждането на извънредни парламентарни избори на 8-и юни тази година.

Според нея Обединеното кралство се нуждае от общи извънредни избори, чрез които да бъдат засилени преговорите с ЕС по процеса на Брекзит.

Тя отбеляза, че настоящото правителство разполага с правилния план за преговорния процес с Европейския съюз, допълвайки че останалите партии са против подхода на британските власти и на управляващата консервативна партия по отношение на Брекзит.

Искаме по-дълбоко и специално партньорство между силен и успешен Европейския съюз и Великобритания, която свободна да начертае свой собствен път в света, посочи Мей. Нашите опоненти смятат, че тъй като мнозинството на правителството е доста малко, това ще отслаби нашата решителност и че те биха могли да ни принудят да променим поетия курс. Те обаче грешат. Британците ще напуснат ЕС, тъй като няма връщане назад, добави тя.

Трябва да се има предвид, че Консервативната партия на Тереза Мей разполага в момента с парламентарно мнозинство от едва 17 депутата.

Новината за провеждането на извънредни избори се счита като голяма изненада, след като от встъпването си в длъжност през миналото лято, министър-председателят Мей постоянно изключваше възможността за подобен ход. Дори съвсем наскоро, само преди месец, от нейният кабинет съобщиха, че възможността за предсрочни избори въобще не стои на масата и че такива няма да се проведат до планираните през 2020-а години редовни избори в страната.

Камарата на общините ще трябва да гласува в сряда дали да одобри предложението на Тереза Мей за предсрочен вот. Според британското законодателство обаче, подкрепа за подобно предложение за извънредни избори трябва да дадат поне две трети от 650-те парламентаристи. Парламентарните избори във Великобритания се провеждат на всеки пет години, като предсрочни избори могат да бъдат свикани, само ако бъдат одобрени от мнозинство от две трети от британските депутати, или при успешен вот на недоверие на правителството, който да бъде последван от неспособност за формиране на ново правителство в рамките на две седмици.

Междувременно основната опозиционна Лейбъристка партия обяви, че подкрепя провеждането на предсрочни избори. Това предполага, че утрешното гласуване в Камарата на общините ще мине безпроблемно.

Предсрочните избори във Великобритания е малко вероятно да навредят на преговорния процес по Брекзит, тъй като реалните преговори няма да стартират, докато останалите 27 страни - членки на ЕС не формират тяхната съвместна преговорна позиция, а това едва ли ще се случи преди края на месец май.

Британската лира заличи изцяло първоначалните си загуби на валутния пазар, след като Тереза Мей потвърди спекулациите за провеждане на предсрочни избори в страната.

Паундът вече поскъпна до 11-седмичен връх от 1,2670 долара, след като се срина за кратко с близо цент до 1,2514 нивото преди по-малко от час след новината от "Даунинг стрийт" за предстоящо извънредно изявление на британския премиер.

От своя страна еврото падна към 8-седмичното сутрешно дъно около 0,8423 паунда, след като в очакване на изявлението на Тереза Мей поскъпна до седмичен връх от 0,8511 британски лири.

Позитивната реакция на британската лира се дължи на факта, че проучванията на общественото мнение показват, че Тереза Мей и нейната Консервативна партия вероятно ще спечелят вота, при това с голяма преднина и това ще засили позициите на правителството в преговорния процес с ЕС по настоящия британски план за Брекзит.

Инвеститорите на европейските борси обаче реагират негативно на изненадващата новина за предсрочните избори във Великобритания, като британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 1,23% на фона на засилващата се политическа несигурност на Стария континент.

Най-солиден спад от 1,35% бележи индексът на борсата в Париж CAC40 с оглед на предстоящия в края на седмица първи тур от президентската надпревара във Франция (на 23-ти април).

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,64%, докато общият европейски индекс Stoxx Europe 600 губи близо 1% от стойността си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна