Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей се надява на силно правителство за преговорите с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей защити позицията си да свика предсрочни общи избори и не пропусна да обвини опозицията в подривни действия по отношение на Брекзит. В парламента, където бе гласувано предложението й за предсрочни избори на 8-ми юни, тя заяви: Общите избори ще дадат на страната 5 години на силно и стабилно ръководство, което ще ни изведе успешно през преговорите. И това е от изключително значение. Това е изпитание. Не е важно само как напускаме ЕС, а и как ще използваме възможнистите, които ни предоставя Брекзит. Консевративната партия, която аз оглавявам, е твърдо решена да излъчи правителството, което ще даде по-добро бъдеще на Великобритания.

Последва разгорещен дебат, с традиционната размяна на любезности, по време на които опозицията обвини премиара, че не е човек, на който може да се вярва, след като не спазва обещанията си. Мей отговори, че с управлението си Консервативната паритя е доказала, че е единствената, на която може да се вярва. Страсти обаче нямаше при гласуването.

Говорителят на Камарата на общините Джон Беркоу оповести одобрението на изборите с 522 гласа "за" срещу 13 "против". Разбивката на гласувалите „против“ показва, че това са 9 депутати от Лейбъристката паритя, трима независими и един северноирландски депутат.

Въпреки че парламентът няма да бъде разпуснат по-рано от началото на месец май, може да се каже, че предизборната кампания започна. Лидерът на либералдемократите Тим Фарън вече държа реч пред активисти на партията в югозападен Лондон.

Тереза Мей обяви, че няма да участва в телевизионни дебати, с което си навлече гнева на опозицята. Тя заяви, че ще участва само в дебати с гласоподаватели из цялата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна