Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов поиска оставката на главния прокурор заради твърденията на Сашо Дончев

Христо Иванов
Снимка: dabulgaria.bg

Лидерът на "Да, България!" Христо Иванов поиска оставката на главния прокурор и независимо разследване на твърденията на бизнесмена Сашо Дончев, че е бил заплашван от Сотир Цацаров, както и на изявлението на самия Цацаров, че Дончев се опитал да му окаже влияние по водено от прокуратурата разследване. 

Скандалът се разрази вчера, когато в социалните мрежи се появи запис от среща на Дончев, на която той разказва за разговора си с Цацаров. 


Заплахите, твърди Сашо Дончев, били заради критични позиции към прокуратурата на "Би Ай ти" и вестник "Сега". Това станало на среща в някакъв офис. Че среща е имало потвърди и главният прокурор чрез прессъобщение. 
На нея обаче Дончев искал да се окаже влияние върху прокурор, работил по проверка срещу регулатор, който пък се занимавал с доставката и продажбата на природен газ. 

Именно по повод тези две сами по себе си скандални твърдения, Иванов поиска главният прокурор да се оттегли, управляващата партия да инициира създаване на анкетна комисия, която да изслуша Дончев, Цацаров и посредника и освен това да се проведе разследване с участие на европейски прокурори, които да установят достоверността на твърденията за натиск от двете страни:

Ще се обърнем и към Европейската комисия, защото този път нито България, нито Европейската комисия може да си позволи тази случка да потъне в пясъка. Ние ще призовем, има такъв механизъм, следствените действия на българските прокурори по тази тема, а и в двете версии такива са необходими, да бъдат извършени съвместно с европейски прокурор, за да се гарантира тяхната обективност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна