Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един полицай загина при пореден терористичен акт в Париж

"Ислямска държава" обяви, че нападателят е неин боец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един полицай беше убит при нападение по време на предизборен диспут между кандидатите за президент на Франция. Въоръжен с автомат мъж стреля по полицаи, които били на служба до магазин на булеварда "Шанз-Елизе". Двама други полицаи са ранени, животът им е вън от опасност. От отхвръкнала осколка е ранена чужденка. Терористът е убит при стрелба в отговор на нападението му.

След вестта за стрелбата кандидатът за президент Франсоа Фийон призова за спиране на предизборната кампания. Консерваторът отмени предизборните си прояви два дни преди вота. Лидерът на Националния фронт Марин льо Пен също прекрати кампанията си. Фийон и Льо Пен са сред фаворитите за първия тур в неделя.

Полицията претърси дома на предполагаемия извършител. Мъжът е 39-годишен френски гражданин, живеел е близо до Париж, той е собственик на автомобила, използван при атентата. През февруари 2005-а бил осъден на затвор за три опита за предумишлено убийство, в два от случаите мишена били полицаи. При процеса в апелативна инстанция той се признал за виновен. На първа инстанция бил осъден на 20 години лишаване от свобода. Според полицейски документ, с който се сдобила агенция Асошиейтед прес, претърсеното жилище е на семейството на Карим Шорфи - 39-годишен, с полицейско досие.

Групировката "Ислямска държава" обяви, че нападателят е неин боец на име Абу Юсеф от Белгия.

Стрелбата в Париж тази нощ е терористичен акт, категоричен е президентът на Франция Франсоа Оланд. Той каза, че за тази сутрин е свикал спешна среща на съвета по отбрана и национална сигурност.

По-рано тази седмица в южния град Марсилия бяха арестувани двама души по подозрение, че подготвяли нападение в навечерието на президентските избори. При обиски бяха открити огнестрелно оръжие, експлозиви и джихадистка пропаганда.

Силите за сигурност във Франция са мобилизирани от ноември 2015 година, когато терористи избиха 130 души в Париж. 86 загинаха през юли миналата година в Ница, прегазени от камион при терористично нападение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна